Marianne Haapoja.

10.06.2022
Näkökulma

Työväen Musiikkitapahtuma on meidän yhteinen asia

Toiminnanjohtaja Marianne Haapoja haastaa työväenliikkeen puhumaan sananvapaudesta festivaaliin.

Työväen Musiikkitapahtuma viettää 50-vuotisjuhlaansa heinäkuun lopulla Valkeakoskella. Perinteikäs festivaali on kokenut kovia viime vuosina muuttojen ja pandemiasta johtuvien peruutuksien ja muutoksien vuoksi. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että juhlatapahtuma päästään järjestämään Tervasaaren paperitehtaan ja Myllysaaren museon tutussa miljöössä kanavan rannalla. Tämä on työvoitto tapahtuman tekijöille ja koko kaupungille. Pitkä odotus palkitaan, ja tehtaan pilli soi taas Valkeakoskella.

Uskon, että valkeakoskelaisille ja tapahtuman talkoolaisille Työväen Musiikkitapahtuma on yhteinen ylpeyden aihe. Talkootyö on ollut alusta tapahtuman kulmakiviä, ja se näkyy tapahtuman hengessä. Valkeakoski on aina ollut työläis- ja teollisuuskaupunki. Ihmiset ovat saaneet leipänsä muun muassa kuitu- sekä paperitehtaalta. Tänä vuonna juhlitaan valkeakoskelaisen teollisuuden 150-vuotisjuhlaa. Onkin osuvaa, että tapahtuma on syntynyt teollisuuden juhlavuonna. On tärkeää, että työväellä on oma kulttuuritapahtumansa, joka yhdistää eri alojen työntekijöitä ja tuo esille vahvaa ja elävää työläiskulttuuria.

Työväen Musiikkitapahtumassa lauletaan vanhoja työväenlauluja ja uusia kantaaottavia lauluja, mutta ennen kaikkea tapahtumassa kuullaan musiikkia, josta työväki pitää. Musiikin lisäksi tilaa on myös muulle taiteelle ja kulttuurille sekä keskustelulle. Tapahtumassa kuullaan kesällä puheenvuoroja siitä, miten media kohtelee työntekijöitä ja miten työelämää tulisi kehittää. Työväelle sananvapaus on todella tärkeää. Aikaisemmin on taisteltu työväen oikeuksista. Ihmisten on ollut tärkeää päästä puhumaan oikeuksistaan, tuoda esiin epäoikeudenmukaisuuksia, esittää toivomuksia ja keskustella. Tapahtuma haluaa tarjota turvalliset puitteet, jossa tavallisen ihmisen ääni kuullaan.

Työväen Musiikkitapahtuma pyrkii toiminnassaan siihen, että mahdollisimman monet pystyvät ottamaan osaa tapahtumaan. Tämä näkyy muun muassa siinä, että festivaali tarjoaa joka vuosi myös paljon täysin maksutonta ohjelmaa. Alaikäiset pääsevät alkuiltaan asti ilmaiseksi sisään festivaalin tapahtumiin. Myös 80 vuotta täyttäneet pääsevät nauttimaan tapahtuman runsaasta kulttuuriannista ilmaiseksi. Monet ammattiliitot tukevat jäsentensä osallistumista, ja muutenkin tapahtuman lippujen hinnat ovat yleiseen linjaan suhteutettuna erittäin edulliset.

Sananvapaus on oikeastaan se, mihin olen itse kasvanut. Se on melkein sama asia kuin identiteettini. Olen elänyt maailmassa, jossa olen aina voinut ilmaista itseäni. Ilman sananvapautta, en olisi tällainen ihminen, mikä nyt olen.

Haluan haastaa kaikki ammattiliitot, vasemmistopuolueet ja työväenjärjestöt osallistumaan tapahtumaan. On vain yksi Työväen Musiikkitapahtuma.

Mitä enemmän me teemme tätä yhdessä, sitä laajemmin me näymme ja saamme äänemme kuuluviin.

Marianne Haapoja
Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja