02.03.2017
Näkökulma

Ollaan kirahveita toisillemme

Rakentavan vuorovaikutuksen oppeja voi hyödyntää kaikkialla missä kohtaamme toisia ihmisiä – niin vaalityössä, työyhteisössä kuin kotona, Tuula Laine kirjoittaa.

Rakentavan vuorovaikutuksen oppeja voi hyödyntää kaikkialla missä kohtaamme toisia ihmisiä – niin vaalityössä, työyhteisössä kuin kotona, Tuula Laine kirjoittaa.

Aktiividemari, kuntavaaliehdokas avautuu palaverissa: Siis ei edes telttaa ehdi saada pystyyn siihen kävelykadulle, kun on joku jo huutamassa korvaan, että saatanan demarit menitte sen eläkeindeksinkin leikkaamaan! Voi itku minkä minä sille voin, hallituksen päätöksille vuosia sitten?!

Mutta hetkinen. Kelataanpas tilannetta taaksepäin. Otetaan pari kuvitteellista askelta taakse ja henkäistään. Noustaan kirahvin asemaan ja katsotaan laajemmin sekä suurella sydämellä tätä indeksityyppiä. Mikä on hänen tunteensa tuon purkauksen takana? Ja mistä tarpeesta tuo tunne mahtaa kummuta?

Marshall B. Rosenbergin kehittämän rakentavan vuorovaikutuksen ydin on juuri tässä: kuuntele – tunnista tunne – löydä tarve. Vuorovaikutustilanteet rauhoittuvat, kun aidosti yritän ymmärtää kaveria, enkä vain odota, että toinen lopettaa ja pääsen sanomaan oman, paremman mielipiteeni ja perusteluni.

Ja sama pätee myös silloin, kun itse toimin viestin lähettäjänä. Miksi ärsyynnyn niin kovasti, kun työkaveri myöhästyy palaverista? Mikä tarve – ehkä jopa arvo – minulla on siellä pohjalla, kun myöhästely ottaa minua niin kovasti aivoon? Rakentavan vuorovaikutuksen opin mukaan minun kannattaa tässä tilanteessa 1. kertoa havaintoni, 2. ilmaista mitä tunteita se minussa herättää, 3. osoittaa tarve tämän tunteen pohjalla ja 4. tehdä pyyntö.

Yksinkertaista, mutta toisaalta niin kaukana elävästä elämästä. Äkkiseltään tosiaan malli saattaa tuntua kankealta, mutta väitän että sitä kannattaa opiskella ja soveltaa erilaisissa tilanteissa. Moni on kertonut, että on kokeillut mallia työelämän hankalissa viestintätilanteissa – ja hei, sehän toimii.

Rosenberg valaisee, että vuorovaikutuksemme suurin ongelma on se, että toimimme kuin sakaalit: tulkitsemme toisen sanomisen arvosteluna, hyökkäyksenä tai uhkana ja teemme salamannopeasti vastahyökkäyksen. No ei siinä demarit olleet kyllä yksin indeksiä leikkaamassa, eikös se ollut hallituksen yhteinen päätös? Ja tietäväistä myhäilyä päälle.

Sakaalikäyttäytymisen sijaan meidän pitäisi olla kuin kirahvi, jolla on eläinkunnan suurin sydän ja joka näkee kauas ja laajalle. Rakentavan vuorovaikutuksen kirahvit kiinnittävät huomionsa sanojen ja sanattoman viestinnän takana piileviin tunteisiin ja tarpeisiin. Näin vuorovaikutus ihmisten kesken syvenee ja paranee, kun pyrimme aidosti, suurella sydämellä, kuuntelemaan toista ihmistä ja ymmärtämään, miksi hän on sitä mieltä kuin on.

Palatkaamme edelleen indeksityyppiin. Kuuntele häntä rauhallisesti. Mieti, mikä on hänen tunteensa. Ärtymys, ehkä viha, ja olisiko tuo pettymys? Osoita myötätuntoa: kerro, että ymmärrät hänen ärtymyksensä, koska tuo asia on ollut hänelle selvästikin tärkeä. Kysy, mitkä muut asiat kuin eläkeläisten asiat ovat hänelle tärkeitä. Mitä demareiden kunnanvaltuustossa pitäisi tehdä, jotta asiat menisivät parempaan malliin?

Rosenberg on esittänyt mielenkiintoisen kysymyksen: haluatko olla oikeassa vai onnellinen? Onko tärkeää osoittaa olevansa oikeassa, jos hyvän vuorovaikutuksen orastava liekki tukehtuu siihen? Eikö lopputulos ja eteenpäin meneminen ole tärkeämpää kuin olla oikeassa -kiistan voittaminen? Rakentava vuorovaikutus – jota joskus myös myötäeläväksi vuorovaikutukseksi kutsutaan – johtaa eteenpäin, ehkä jopa siihen onnellisuuteen. Mikä ei suinkaan tarkoita sitä, että meidän pitäisi olla asioista samaa mieltä.

Rakentavan vuorovaikutuksen oppeja voi hyödyntää kaikkialla missä kohtaamme toisia ihmisiä: niin vaalityössä, työyhteisössä kuin kotonakin. Mitäpä jos seuraavan kerran kotona raskaan työpäivän jälkeen en rupeaisikaan vihaisena marttyyrinä paiskomaan kattiloita hellalle ja likaisia astioita koneeseen, vaan kertoisin rauhallisesti perheelle, mitä näen keittiössä, mitä tunteita se minussa herättää, minkä vuoksi tällainen tunne minussa herää (= tarve tai arvo) ja esittäisin pyynnön perheelle. Keskittyisin vain tähän hetkeen ja tähän tilanteeseen. Jättäisin pois vaaralliset sakaalisanat taas ja aina ja ei koskaan. Entäpä jos?

Rakentavasta vuorovaikutuksesta sekä sakaali- ja kirahvikielestä löytyy runsaasti lisätietoa netistä esimerkiksi hakusanoilla Marshall B. Rosenberg, rakentava vuorovaikutus, myötäelävä vuorovaikutus, väkivallaton vuorovaikutus sekä nonviolent communication. Rakentavan vuorovaikutuksen mallia pääsee harjoittelemaan monilla TSL:n työelämän kursseilla, esimerkiksi kaikille avoimilla Työhyvinvoinnin jäljillä -viikonloppukursseilla.

Siellä vaalityöryhmän palavereissa pitää ja saa avautua näistä hankalista ja ärsyttävistä tilanteista. Muun muassa sitä varten ne palaverit ovat olemassa.

 

Tuula Laine, FM
Kirjoittaja on koulutussuunnittelija ja kouluttaja TSL:ssa