08.05.2018
Yhteiskunta ja osallisuus

Tytöt murtavat myyttejä

Luutuneet käsitykset maahanmuuttajista ja suomalaisuuden ytimestä saivat tuuletusta, kun nuoret naiset järjestivät videotyöpajan itselleen.

Luutuneet käsitykset maahanmuuttajista ja suomalaisuuden ytimestä saivat tuuletusta, kun nuoret naiset järjestivät videotyöpajan itselleen.

TSL:n kulttuurien välinen mediaprojekti Kuvassa keskellä järjesti maalis-toukokuussa 2018 videopajan, jonka osallistujat tulivat pääosin R3 – maahanmuuttajanuorten tuki ry:n tyttöjen ryhmästä. Osallistujien ikä vaihteli 19 ja 25 vuoden välillä.

Videopajassa opittiin käsikirjoitusta, kuvaustekniikoita, editointia ja elokuvailmaisua. Tavoitteena oli, että pajan aikana valmistuu harjoitustöinä joko yksin tai ryhmissä 2 – 3 minuutin mittaisia video-ohjelmia.

– Aiheiden valinta oli vapaa, mutta toiveena oli, että videot käsittelisivät eri kulttuuritaustoista tule-vien nuorten kokemusmaailmaa suomalaisessa yhteiskunnassa. Voimakkaita tunteita ja ajatuksia herättäviä videoita valmistuikin puhtaasti hauskojen tunnelmapalojen ohella, koulutuspäällikkö Raimo Oksanen TSL:sta kertoo.

Työpajan lopputilaisuudessa videot herättivät vilkasta keskustelua ja pohdintaa maahanmuuttajan identiteetistä ja suomalaisuuden ytimestä. Keskustelut toivat hyvin esiin, kuinka tämän tyyppisellä itsensä ilmaisulla on vahvasti terapeuttisia vaikutuksia. Nuoret saavat oman äänensä kuuluviin omilla ehdoillaan. Parhaimmillaan videot ovat myös hienoja elämyksiä tarjoavia taideteoksia, ja sen lisäksi vahvasti kantaa ottavia keskustelun herättäjiä.

– Tunnelma työpajassa oli rento ja välillä jopa riehakas, mutta sitoutuminen harjoitustöiden lop-puun saattamiseen oli kuitenkin vahva, Raimo Oksanen kuvaa työskentelyä.

Kesällä järjestetään vastaavanlainen työpaja, mutta ilmaisun välineenä on valokuva. Syksyllä projekti jatkaa video- ja terapeuttisen valokuvan pajojen järjestämistä sekä täydennyskoulutuksia mediatuotannosta eri aiheista. Työpajan videoita ja lisätietoja tapahtumista julkaistaan projektin kotisivuilla osoitteessa www.kuvassakeskella.fi.

Tyttöjen työapajan ensimmäisenä videona on julkaisuvuorossa Maryam Abuzaidin teos Juuret.

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat