07.08.2018
Yhteiskunta ja osallisuus

Opettele syksyllä uutta

Jäbäjoogaa, mindfulnessiä, ikonimaalausta, sukututkimusta, kehyskudontaa – mitä sinä haluaisit opiskella tänä syksynä? TSL:n ja sen opintojärjestöjen kurssivalikoimassa riittää vaihtoehtoja.

Jäbäjoogaa, mindfulnessiä, ikonimaalausta, sukututkimusta, kehyskudontaa – mitä sinä haluaisit opiskella tänä syksynä? TSL:n ja sen opintojärjestöjen kurssivalikoimassa riittää vaihtoehtoja.

TSL:n Helsingin opintojärjestössä kurssivalikoimaa uusitaan herkästi kaupunkilaisten toiveita kuunnellen. Opintojärjestön toiminnanjohtaja Tuomas Finne käy itsekin kursseilla sitä mukaa kun ehtii.

– Viimeksi kävin äijäjoogassa ja InDesign-kurssilla. Myös Chi Kungia testasin, Finne sanoo.

Hän suunnittelee kurssilistan yhdessä opintosihteeri Pirjo Malkin sekä opintojärjestön hallituksen jäsenten kanssa. Hallitus hyväksyy lopullisen listan lukuvuosittain. Edelliseltä kaudelta katsotaan parhaiten toimineet kurssit, vahvistetaan niitä ja pyritään pitämään samat opettajat.

– Uutuuksia tulee mukaan esimerkiksi niin, että ihmiset lähestyvät ja ehdottavat, Finne sanoo.

TURUSSA JA JOENSUUSSA IHAN ERI KURSSIT

TSL:n eri opintojärjestöjen kurssilistat poikkeavat melkoisesti toisistaan. Eri puolilla Suomea ihmisillä on erilaiset tarpeet ja mahdollisuudet saada muiden toimijoiden tarjoamaa koulutusta.

Turun TSL:n kurssivalikoima on huomattavan laaja. Ohjelmaan kuuluu monenlaista musiikkikurssia, myös biisintekijöille. Kielivalikoima on suuri. Valikoimasta löytyy esimerkiksi hollanti, portugali ja viro. Kirjoittajat voivat opiskella novellin- tai runontekoa sekä medialukutaitoa ja mielipidekirjoittamista.

Merja Loukonen TSL:n Turun opintojärjestöstä lisää, että tietotekniikka- ja valokuvauskursseja on lisätty. Myös kulttuuritoimintaa on paljon.

– Kilpailu on kuitenkin kovaa. Yritämme löytää oman tonttimme Turun muiden vapaan sivistystyön oppilaitosten kentässä.

Turun TSL tarjoaa esimerkiksi sellaisia merenkulun lyhytkursseja, joita ei saa muualta Varsinais-Suomesta kuten cevni- eli sisävesiliikenteen säännöstökurssitusta.

Joensuun opintojärjestöllä alkaa esimerkiksi kahvipussi- ja rottinkikurssi. ATK kaiken ikää -kurssi alkaa 24.9, sekä ATK:n jatkokurssi 8.10. Suurta suosiota nauttii myös 29.8. alkavat kerran kuukaudessa pidettävät yhteislaulutilaisuudet. Tilaisuudet sisältävät myös eri sanoittajiin ja säveltäjiin liittyvää tietoa. Taiji sopii kaiken ikäisille ja kokoisille. Kurssi alkaa 22.8. ja jatkuu toukokuulle saakka. Tabletti- ja älypuhelinkoulutusta on puolestaan luvassa lokamarraskuun vaihteessa.

JÄBÄJOOGAA EDISTYNEEMMILLE ÄIJILLE

Helsingissä kurssirunko jakaantuu neljään osaan: tietotekniikka, kielet, liikunta ja terveys, taide- ja taitoaineet.

– Tässä ajassa korostuvat liikunta, hyvinvointi, tanssi ja meditointi. Tietotekniikka ja kielet ovat aina suosittuja. Kielistä vetävimpiä ovat espanja ja italia. Nyt mukana on myös japani ja suunnitelmissa on korea, Tuomas Finne sanoo.

Liikunta- ja tanssikurssit ovat erityisen suosittuja. Opintojärjestöllä on hyvät vuokratilat Vallilassa, entisessä Elannon kaupassa, jonne mahtuu kolme liikunta- ja tanssisalia. Lajeja on senioreiden kuntotanssista lattaritanssien kautta balettiin.

– Jooga on entistä suositumpaa. Meillä on ainakin hatha-, äijä, slow- ja yin-joogaa, Finne kertoo.

Äijäjooga on ollut tasaisen suosittu jo kymmenen vuotta. Se sopii aloittelijoille, mutta nyt tarjotaan lisäksi jäbäjoogaa rajumpaa sykettä kaipaaville kundeille.

Tietotekniset kurssit ovat aina suosittuja, nyt kiinnostaa etenkin tietoturva.

– Kotisivujen tekeminen ja Facebook-kurssi ovat hittejä. Ihmiset haluavat ilmaista itseään netissä, Finne sanoo.

Musiikkia opetetaan kitara- ja lauluryhmissä. Syksyllä aloittavat myös novelli- ja lyriikkakurssit.

– Kirjoituskurssit eivät ole juuri vetäneet, ja nämä ovat nyt uusi yritys. Kirjoitustaidon ylläpitäminen olisi tosi tärkeää. Eräässä tv-gallupissa ihmisiä pyydettiin nimeämään yksi kirja. Moni ei osannut sanoa yhtäkään, Finne ihmettelee.

Helsingin opintojärjestö toteutti viime vuonna 238 kurssia, joiden yhteinen tuntimäärä oli 4023. Kurssilaisia oli kaikkiaan 2677.

MINDFULNESS AUTTAA STRESSAANTUNEITA

Ymmärrätkö, mitä tarkoittaa tietoisuus? Oletko kokenut pääseväsi kiireen, arjen ja ajatusten tuolle puolen? Psykologi ja mindfulness-ohjaaja Saila Joela on saanut ohjattaviltaan palautetta, että hänen kurssillaan sinne pääsee.

– Koen suurta iloa, kun kurssilaiset kertovat löytäneensä itsestään uusia kykyjä, hän sanoo.

Joela myöntää, että mindfulnessista on saatavilla hyviä kirjoja ja opetusvideoita. Kurssilla oppii kuitenkin jo alussa oikeanlaisen hengityksen ja asennot.

Joela on kouluttanut TSL:n Helsingin opintojärjestössä mindfulness-ryhmiä kaksi vuotta.

– Kursseilla käy kaikenikäisiä, nykyisin myös nuoria miehiä. Suurin osa on tullut hakemaan keinoja rauhoittumiseen sekä stressin ja unen hallintaan.

TYÖHYVINVOINTIA JA ILOA TYÖNHAKUUN

TSL:n kurssit tunnettiin muutama vuosikymmen sitten yhteiskunnallisesta sisällöstään. Valtakunnallisesti TSL tarjoaa työhyvinvointia luottamushenkilöille, iloa työnhakuun, yhdenvertaisuutta työpaikoille, järjestöviestintää ja mediakriittisyyttä.

Helsingin opintojärjestöllä on yhteiskunnallisia teemoja ilmaisilla luennoilla satunnaisesti pitkin vuotta. Tuomas Finne toivoisi myös kursseihin lisää yhteiskunnallisuutta.

– Esimerkiksi aktiivisen kansalaisuuden paketti: miten lobbaat, miten järjestät mielenosoituksen. Myös tylsältä kuulostavaa kokoustekniikan taitoa tarvittaisiin, kun ”vanhat haukat” jäävät eläkkeelle.

Tiina Pelkonen
Kuva: Istockphoto

Juttuun on korjattu Joensuun kurssien tiedot.

Lue lisää

Helsingin opintojärjestön kurssit

Turun opintojärjestön kurssit

Joensuun opintojärjestön kurssit

TSL:n valtakunnallinen kurssitarjonta sekä kaikki opintojärjestöt

 

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat