Osallistujat olivat hyvin motivoituneita työpajatyöskentelyyn .

18.04.2018
Yhteiskunta ja osallisuus

Kuva kertoo paljon

Lähi-idän konfliktialueilta tulleet nuoret miehet kehittävät videopajassa suomen kielen osaamista ja omaa ammattitaitoaan, jotta työllistyminen Suomessa olisi mahdollista.

Lähi-idän konfliktialueilta tulleet nuoret miehet kehittävät videopajassa suomen kielen osaamista ja omaa ammattitaitoaan, jotta työllistyminen Suomessa olisi mahdollista.

Kuvassa keskellä -projekti on Työväen Sivistysliiton hanke, jossa toteutetaan valokuva- ja videopajoja. Osallistujat ovat maahanmuuttajataustaisia nuoria, jotka kertovat valokuvan ja videon keinoin omia, perheidensä ja yhteisöjensä tarinoita. Kertomuksissa nousee esille syitä lähteä syntymämaasta. Ne käsittelevät myös sopeutumisesta suomalaiseen yhteiskuntaan.

– Työpajatyöskentely oli todella intensiivistä ja innostunutta, koulutuspäällikkö Raimo Oksanen kertoo helmi–maaliskuussa 2018 järjestetyn ensimmäisen videotyöpajan tunnelmista.

Oksanen kiittelee osanottajien vahvaa sitoutumista ja motivoituneisuutta yhdessä tarkoitettuun työskentelyyn. Monella osallistujalla oli media-alan taustaa. Työpareja syntyi luontevasti ja osaamista jaettiin.

– Hankaluuksia tuotti vain yhteisen kielen puuttuminen. Englannin ja suomen sekoituksella kuitenkin pärjättiin, Oksanen sanoo.

YHDESSÄ OPISKELUA

Tekniikoiden ja ilmaisullisten taitojen lisäksi pajoissa opitaan medialukutaitoa. Pajojen toteutukselle on leimallista joustavuus: yhteisen opiskelun lisäksi studioaikaa ja henkilökohtaista ohjausta annetaan tarpeen mukaan.

Videopajoihin otetaan mukaan myös valtaväestöön kuuluvia nuoria parityöskentelyyn, jolloin voidaan peilata ennakkoluuloja ja romuttaa vääriä käsityksiä puolin ja toisin. Samalla vähennetään kulttuurien välistä pelkoa.

KOTIMAANI IRAK

Yksi videopajan osallistujista on Irakista kotoisin oleva toimittaja Bakr Hassam. My Iraq on ensimmäinen video, jonka hän on koskaan tehnyt. Videossa kerrotaan Irakin nykyisestä tilanteesta, mutta tuodaan esille myös toiveikas kuva tulevaisuuden Irakista ja sen pääkaupungista Bagdadista.

– Tällä hetkellä elän päivän kerrallaan ja opiskelen ahkerasti uuden kotimaani kieltä. Aika näyttää, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Olen kuitenkin toiveikas ja positiivinen ihminen, Hassam sanoo.

Hassam puhuu sananvapauden puolesta. Toimittajan työssä hän arvostaa kykyä käsitellä hankaliakin asioita, ja hänelle on tärkeää tehdä mielekästä ja inhimillistä työtä. Hassam haluaa työllistyä omassa ammatissaan uudessa kotimaassaankin.

 

Bakr Hassamin My Iraq

Sangarin kieliopinnot -videon tekijä on Rasoul Khorram

https://youtu.be/bT0j95CV8XY

Arash Ahmadin ompelimo

 

Lue lisää

Kuvassa keskellä 

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat