25.01.2019
Yhteiskunta ja osallisuus

Kun mielivalta määrittelee elämän suunnan

Jaakko Yli-Juonikkaan uusin teos on viime syksynä julkaistu novellikokoelma Yö on viisain, jonka Tuomas Finne arvioi.

Jaakko Yli-Juonikkaan uusin teos on viime syksynä julkaistu novellikokoelma Yö on viisain. Se on novellikokoelman ja romaanin risteytys, jonka loppuun on sijoitettu uuden romaanin alku. Kirjan novellit ovat lyhyitä tarinoita, joissa ihmisille tapahtuu jotain kauheaa. Tapahtumat kohdistuvat ihmisiin jostain ulkopuolelta, ja heidät pakotetaan tekemään valintoja vaikeissa olosuhteissa. Usein he ovat jo valmiina hankalissa elämäntilanteissa ja tekemillään valinnoillaan he vain mutkistavat asioita. Tilanteet ovat poikkeuksetta hankalia, eikä tarinoiden henkilöille anneta hyviä vaihtoehtoja. Henkilöt joko yrittävät elää hyvää elämää valintojensa kanssa tai he pyrkivät muuttamaan omia olosuhteitaan suotuisimmiksi jollain keinoin. Näistä tapahtumista Yli-Juonikas saa aikaan monta koomista ja traagista juonenkäännettä.

Yli-Juonikas tuo lyhyissä tarinoissaan lukijan iholle kertomuksia, jotka kuvaavat lehtien otsikoista tuttuja kammottavia tapahtumia kuten sotaa ja kuolemaa. Nämä tapahtumat saavat yllättäviä kierroksia, kun niitä tekevien ihmisten motiiveja ja taustoja raotetaan, mutta vain hieman. Pahoja asioita tekevien ihmisten taustat pidetään tarkoituksella piilossa, jotta lukijalle piirtyy kuva ennen kaikkea tehdystä teosta ja sen vaikutuksista toisen ihmisen elämään. Novelleissa esitellään maailma, jossa rakenteet ja muiden ihmisten mielivalta määrittelevät ihmisen elämän suunnan. Ainoa mihin voi vaikuttaa on valinta ruton ja koleran välillä.

Kirjaa lukiessani minulla heräsi mielessäni kysymys, kuinka tarkka kuvaus Yli-Juonikkaan novellikokoelma on yhteiskunnastamme? Osa päättäjistämme hehkuttaa kansalaisten valinnanvapautta ja pitää sitä poikkeuksetta hyvänä asiana kaikille. Tarkemmin katsottuna erilaisia hyviä vaihtoehtoja on tarjolla vain yhteiskunnan hyväosaisille. Monipuolisia ja mielekkäitä valintoja on vain niiden käsillä, joilla tosiasiassa on varaa valita. Karusti sanottuna kirjan viesti on, että mikäli sinulla ei ole tarpeeksi tietoa asioista tai riittävästi rahaa tilillä, olet täysin yhteiskunnan mielivallan armoilla ja sinua kytätään enemmän kuin pankkiiria, joka piilottaa varallisuutensa veroparatiisiin ylikansallisen pankkikonsernin ystävällisellä avulla. Työttömän päivärahan suuruus ja oikeutus on näinä aikoina poliittisempi asia kuin globaalit veroparatiisit konsanaan.

Jaakko Yli-Juonikas: Yö on viisain. Siltala. 2018.

Tuomas Finne
Tuottaja, TSL

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat