Perheissä, joissa huono taloudellinen tilanne on jatkunut pitkään, lasten joululahjatoiveet ovat hyvin maltillisia.

27.11.2017
Yhteiskunta ja osallisuus

Anna joululahja vähävaraiselle

Joulu kärjistää tuloerot. Vähävaraisten perheiden lapsille kerätään tänä vuonna joululahjoja useiden järjestöjen, yhteisöjen ja hyväntekijöiden voimin.

Joulu kärjistää tuloerot. Vähävaraisten perheiden lapsille kerätään tänä vuonna joululahjoja useiden järjestöjen, yhteisöjen ja hyväntekijöiden voimin.

Postilaatikko pullistelee lelukuvastoja, kaupoissa soivat joululaulut ja Facebook-ryhmissä vertaillaan lapsille annettavien lahjojen määrää ja niihin käytettäviä rahasummia. Kaikki eivät kuitenkaan pääse osallisiksi joulun kulutusjuhlaan. Vähävaraisissa perheissä joulua odotetaan usein huolestuneissa tunnelmissa.

– Meidän asiakasperheissä tuloerot näkyvät ympäri vuoden, mutta jouluna ne korostuvat. Ympäröivä yhteiskunta patistaa kuluttamiseen ja kun siihen ei ole varaa, niin kyllähän se alkaa ahdistamaan, kertoo vähävaraisia lapsia auttavan Hope ry:n toiminnanjohtaja Eveliina Hostila.

Hostilan mukaan Suomessa on 100 000 vähävaraista lasta, joista Hope tavoittaa 15 000. Perheiden toiveet ovat konkreettisia: jouluruokaa ja lahjat lapsille. Hostilan mukaan lasten lahjatoiveiden kirjo on ilahduttavan laaja aina alusvaatteista ja sukista leluihin. Ikisuosikkeja ovat esimerkiksi legot ja erilaiset supersankarit.

– On ihanaa että vielä toivotaan. Sellaistakin on, ettei enää uskalleta toivoa, kun eivät ne toiveet kuitenkaan koskaan toteudu, kuten eräs nuori meille sanoi. Niin kauan kuin jokainen lapsi jaksaa toivoa itselleen tärkeitä asioita, ainakin jotkut asiat ovat hyvin, Hostila sanoo.

KÖYHÄLLÄKIN OIKEUS UUTEEN

Internetin keskustelupalstoilla vähävaraisia kehotetaan usein etsimään lahjoja kirpputoreilta. Vaikka Hope ottaa ympäri vuoden vastaan käytettyjä tavaroita ja leluja, on joululahjojen oltava uusia. Miksi?

– Ehkä kysyisin, miksi se ei saisi olla uusi? Toki joissain perheissä voi olla tapana että lahja on kierrätetty ja sehän on ihastuttava ajatus, mutta onko ajatus se että vähävarainen perhe ottaa kierrätetyn vastaan, joulunakin? Hostila kysyy.

Isommat lapset saattavat toivoa pukinkonttiin elämyksiä kuten lahjakortin, jolla pääsisi kavereiden mukaan elokuviin tai kahvilaan.

– Ne ovat asioita, joita osa tekee arjessa, kenties viikoittain. Osalle se taas on joululahja.

Niitä, jotka haluavat antaa joululahjan vähävaraisen perheen lapselle tai tehdä joulun alla vapaaehtoistyötä, Hostila kehottaa ottamaan yhteyttä lähimpään Hopen paikallistoimijaan. Hänen mukaansa suomalaiset kyllä auttavat, kun apua vain uskaltaa kysyä.

– Kyllä joulu herkistää ajattelemaan muita ja etenkin lapsia.

LAHJOJA SUOMEEN JA ULKOMAILLE

Lahjan vähävaraiselle lapselle voi antaa myös Joulupuu-keräyksen kautta. Tempauksessa kerätään joululahjoja lapsille, jotka ovat lastensuojelun piirissä, huostaanotettuna, sijaisperheessä, lastenkodissa tai muutoin vähävaraisen perhetilanteen vuoksi jäisivät ilman pukin tuomisia.

Joulupuu-keräys järjestetään ympäri Suomea pääasiassa paikallisten nuorkauppakamarien toimesta. Viime vuonna paketteja kertyi yli 54 000, ja niiden arvo ylitti miljoona euroa.

Patmos Lähetyssäätiön järjestämä Operaatio joulun lapsi puolestaan kerää joululahjoja romanialaisille ja moldovalaisille lapsille. Lahjat pakataan laatikoihin, joiden sisältöä ja palautuspisteitä koskevat ohjeet löytyvät netistä.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti järjestävät yhdessä Ylen Aamu-tv:n Yle Radio Suomen ja Radio Vegan kanssa Hyvä Joulumieli -keräyksen, jolla hankitaan vähävaraisille lapsiperheille ruokalahjakortteja jouluksi.

LOMAT PALJASTAVAT ERIARVOISUUDEN

Perinteisten jouluapua antavien järjestöjen rinnalle on viime vuosina tullut uusia toimijoita. Yksi niistä on Facebookissa vuonna 2013 aloittanut Jouluapua-yhteisö, joka yhdistää apua tarvitsevat ja avunantajat. Toiminta perustuu luottamukseen, sillä avunantaja toimittaa lahjoituksen suoraan avunsaajalle. Ryhmän kautta saa apua noin 700 perhettä.

Toinen uudehko toimija on tekopartaan julkisuudessa pukeutuva Brother Christmas. Hän toimitti viime jouluna ruoat ja toivelahjat 114 perheelle, 200 euron lahjakortin muodossa. Tänä vuonna tavoitteena on 300 perhettä.

– Apua tarvitsevia on paljon. Viime jouluna pelkästään minulle tuli sähköpostitse 1 300 avunpyyntöä. Melkein kaikissa on taustalla joko oma tai lapsen sairaus, ero, työttömyys tai niiden yhdistelmä. Paljon on yksinhuoltajia, Brother Christmas kertoo.

Monissa perheissä joulua odotetaan pelolla, aivan kuten muitakin pyhiä ja lomia. Kun muut lapset koulujen alkaessa kertovat missä kaikkialla ovat käyneet ja mitä tehneet, ei vähävaraisen perheen lapsella ehkä ole mitään kerrottavaa.

Brother Christmasin mukaan perheissä, joissa huono tilanne on jatkunut pitkään, lasten lahjatoiveet ovat hyvin maltillisia. Hän perustelee perheille annettavaa lahjakorttia sillä, että siten lahjat ovat varmasti mieluisia.

– Moni lapsi saa vain sen yhden lahjan. Osa ei yhtään.

300 autettavan perheen lisäksi Brother Christmas järjestää tänä jouluna Espoossa ja Oulussa Joulun taikaa -tilaisuudet. Yhdessä Sodexon kanssa järjestettäviin tilaisuuksiin kutsutaan apua tarvitsevia perheitä.

– Siellä on joulubuffa ja joulupukki jakaa lapsille lahjat. Lisäksi perheet saavat sieltä mukaansa lahjakassin. Toivottavasti tämä jatkuu ensi vuonnakin ja vielä useammilla paikkakunnilla, Brother Christmas sanoo.

Jenni Meronen
Kuva: Istockphoto

 

Lue lisää

Hope ry.

Joulupuu-keräys

Operaatio joulun lapsi

Hyvä joulumieli -keräys 

Jouluapua 

Brother Christmas

Pelastakaa lapset -joulujuoksu 2.12. Finlandia-talolla 

Vapaaehtoiseksi Hurstin kodittomien joulujuhlaan 

Suomi 100 -juhlavuoden vapaaehtoistyöhanke 

Lue myös

15.12.2023
Yhteiskunta ja osallisuus

Talouspolitiikkaa ohjaavat ideologiat